top of page
Yazarın fotoğrafıSercan

Oğlumdaki gıda toleransı; süt ürünlerine ve glutene direnç geliştiren metabolizma

Güncelleme tarihi: 1 Haz 2021

Hepimizin amacı çocuklarımızı en sağlıklı şekilde beslemek ve onları en iyi gelecek besinleri hazırlamak. Ama çocuğunuzda bazı besinleri tüketmesi halinde ciddi direnç ( kusma, ishal, alerjik reaksiyon vb) oluşuyorsa bu süreci çok kolay yürütemeyebilirsiniz.


Benim de hayatım 2020 yılında pandeminin ilk dönemlerinde değişti. Nisan-Mayıs ayında oğlumda ciddi bağırsak rahatsızlığı, karın ağrısı, ishal durumları ile baş gösterdi. Öncelikle bu ağrıların üşütme veya geçici bir durum olacağını düşündük ve de pandemi sebebiyle hem dışarı çıkma yasağı vardı ve hem de virüs korkusu sebebiyle hastanelere gitmekten çekiniyorduk.

Haziran ayında doktora gidebildiğimizde çeşitli alerji testleri yapıldı ve alerji testlerinde hiç bir ürüne karşı alerjisi çıkmadı. Ama ishal ve ağrılar devam ediyordu ve bu sefer intolerans testi yapan bir çocuk doktoruna gittik. Onun detaylı analizi sayesinde gluten ve süt ürünleri başta olmak üzere bir çok ürüne gıda toleransı geliştirdiğini öğrendik ve hayatımızdan tüm unlu ürünleri ve süt, yoğurt, peynir dahil tüm süt ürünlerini çıkardık.

Tabi başlarda sabahları süt içen, peynir yiyen, labne ekmek yiyen oğlumun hayatından bu ürünleri çıkarmak hiç kolay olmadı.

Ama ağrılarından o da kurtulmak istediği için elinde geldiğince durumu kabul ediyordu.

Sabahları yumurta ile süreci atlatsak da sebzeyi de cok kısıtlı tükettiği için yavaş yavaş kabak mücver kışa doğru karnabahar içeren yemekler tüketmeye başladık.

Nohut makarnası, humus, yumurta, mercimekli sebze çorbası hayatımızı kurtaran ana besinler oldu. Glutensiz olması sebebiyle pilav tüketebiliyorduk ama oğlum haftada 1-2 defadan daha fazla pilav tüketmek istemiyordu. Bu sebeple pirinç unundan yapılma mantı açmayı bile denedim, bence harika olmuştu ama hala eski mantı tadını aradığı için hiç beğenmemişti.

Ekmek yerine de çok denemelerim oldu özellikle nohut unundan yapılmak ekmeklerim bence poğaça ekmek arası harika ürünlerdi tabi o bunları da çok beğenmedi.

En başarılı olduğum ürün sütsüz pancakelerdi ve 1 yıl geçmesine rağmen ve bir çok gıdaya karşı duyarlılık azalmasına rağmen hala pancakelerimizi sütsüz hazırlıyoruz.


Sütsüz pancake nasıl mı olur?


Malzemeler:

2-3 yumurta

1 yemek kaşığı keçiboynuzu unu

Yarım çay bardağı badem sütü

1 yemek kaşığı badem unu

1 yemek kaşığı teff unu ( bunun yerine diğerlerinde ekleyebilirsiniz)

1 tatlı kaşığı pekmez


Hazırlanışı:

Yumurtaları sarı ile beyaz olarak kaplara ayırıyoruz. Beyazını bir fiske tuz ile kar beyaz olana kadar çırpıyoruz. Sarısını pekmez ile çırpıyoruz, içine badem unu, badem sütü, keçiboynuzu unu ve teff unu ekliyoruz. Badem sütü yerine maden suyu da ekleyebiliyorum. Kıvama göre un veya süt/soda miktarını arttırabilirsiniz.

Ben pişirirken hindistan cevizi yağı tercih ediyorum, hem mis gibi koku veriyor hem de çocuk doktorumuz özellikle bağırsak florası için hindistan cevizi yağı tüketmesini önermişti.


Afiyet ve sağlıkla tüketebilirsiniz.







27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page